pondělí 18. listopadu 2002

10 vteřin ticha!

Koncem října jsem se společně s dalšími šesti básníky (a básnířkami) zúčastnil besedy na téma „Cesta sbírky mladého autora od napsání k vydání“, kterou pořádali redaktoři Čajovny Českého rozhlasu 3, stanice Vltava. Součástí večera byla i autorská prezentace básní přítomných tvůrců. Pořad byl odvysílán ve formě dvouhodinového pásma v pátek, 15. listopadu, večer.
Budu osobní… Člověk by si řekl, že pokud bude sám vystupovat jako interpret svých básní, nemůže se nic stát a všechno bude v pořádku. Tam, kde má být text čten rychle, bude čten rychle, tam kde má být čten pomalu, bude čten pomalu, tam kde mají být pauzy, budou pauzy. Jenže! Výsledná podoba mé prezentace, tak jak byla na Vltavě odvysílána, je naprosto nepřípustná. To, jak bezcitně a arogantně byly vystříhány pauzy mezi jednotlivými texty, je neomluvitelné (pomlky mezi verši byly několikanásobně delší, než „pomlky“ mezi básněmi!). Celá věc je o to bezvýchodnější, že prezentované básně byly bez názvu.
Vysílací čas je drahý. Je potřeba v něm vysílat reklamy, je potřeba v něm vysílat sáhodlouhé zdvojené úvody a závěry komentátorů. Je ale bezpodmínečně nutné protestovat a bojovat za ticho kolem nás, je nutné bojovat byť i za jedinou vteřinu (málo!) ticha za každou básní, aby se tato mohla vznést, vydechnout, aby posluchač měl čas ponořit se do ní, z ní vystoupit. Lavinou, lavinou, lavinou toho nikdy dosaženo nebude…

Vojtěch Kučera



Báseň pro tento den:

Peter Cibák
Spánok pod klavírom


Len z času na čas
počuť plač od starého klavíru

suché slzy dopadajú na klávesy
v tichej symfónii

bez rytmu!
v substancii proti-hlasu
vibrujú celou miestnosťou

treba sa stiahnuť z kože!
odhaliť vnútro až po okraj zvuku

tá hra aj občas zmĺkne
utíchne vo vrstve prachu!!

Weles 15,6
str. 28



-aav- 11/18/2002

Žádné komentáře:

Okomentovat