pondělí 24. února 2003

Nadcházející sobotní vysílání pravidelného literárně-publicistického magazínu Zelný rynk, který pro ČRo Brno připravuje Alena Blažejovská, přinese mj. reportáž z vernisáže obrazů Františka Hubatky Chladna z rána. Čtenářům Welenovin přinášíme tiskový materiál poskytnutý ČRo Brno:

Reportáž Zelného rynku je věnována obrazům a básním, které jejich tvůrci zasvětili svaté Anně, přesněji: Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Básníci - profesí lékaři - z okruhu časopisu a nakladatelství Weles vydali sborník Chladna z rána, který obsahuje nejen básně, ale i reprodukce obrazů Františka Hubatky. Cyklus kreseb je inspirován prostorem a reáliemi zmíněné nemocnice, loni byl vystaven v tamější kapli. 13. února byly Hubatkovy obrazy zpřístupněny veřejnosti v galerii Střepy na Skleněné louce v Brně. Vernisáž doprovázelo autorské čtení a hudební produkce básníka a lékaře Petra Hrbáče.
Petr Hrbáč do sborníku přispěl básní; ale na vernisáži pro změnu muzicíroval a hovořil o vystavujícím malíři. Sborník vydalo nakladatelství Weles ve spolupráci se svatoanenskou nemocnicí. Básně ke kresbám Františka Hubatky vybral a uspořádal MUDr. Robert Fajkus, průvodní text napsal MUDr. Vladimír Šrámek. Ten také přednesl na vernisáži vstupní projev - vlastně vyznání fakultní nemocnici. Kromě Vladimíra Šrámka přednesli své verše doktoři Robert Fajkus, Ondřej Zahradníček a Norbert Holub.

Podrobný program Zelného Rynku, připraveného na 1. března 2003, (mj. se zvukovým záznamem recitace Roberta Fajkuse na pozadí hudby Petra Hrbáče) naleznete zde.
Pořad začíná v 17 hodin.


------------------------------------

Báseň pro tento den:

Libor Kropáček
Ženy


Hezkou tady nepotkáš.
Ty, co za něco stojej,
jsou zalezlý v kancelářích Šéfů,
v úřednický budově.

Ty, co potkáš,
vypadají uboze a stejně žijí.
Za většinou z nich
by ses venku neohlíd.
Tady ti připadaj
celkem schopný.

Snášejí trpělivě
urážky huťských,
kouří,
plivou na zem
a prohlížejí si Vlastu nebo Bravo.
To podle věku.

Když některá promluví,
dělá se ti zle.
Naštěstí většinou mlčí
nebo je není přes hluk hutě slyšet.
Zkus si na jejich místě
představit svoji mámu.
Máš na dlani utrpení světa.

Weles 4 (Podzim 1996)
str. 15



-aav- 2/24/2003

Žádné komentáře:

Okomentovat